Energiegigant Shell wil zijn Britse collega BG Group, vooral sterk in de productie van gas, overnemen voor omgerekend ongeveer 64 miljard euro.

Dat maakten Shell en BG Group woensdag bekend. Het is de eerste mega-overname van het Brits-Nederlandse Shell in jaren.

Shell biedt deels in contanten (3,38 pond per aandeel BG) en deels in nieuw uit te geven aandelen Shell (0,4454 aandeel Shell B per aandeel BG). Aandelen Shell B zijn de in Londen genoteerde aandelen van de Britse tak van Shell die alleen verschillen van de Amsterdamse aandelen in de manier waarop het dividend wordt uitgekeerd. Desgewenst kunnen aandeelhouders BG ook voor aandelen Shell A kiezen, tegen dezelfde omruilverhouding.

Per saldo biedt Shell 13,67 pond per aandeel BG, op basis van de slotkoers van het aandeel Shell B van 7 april. Dit is een premie van 50 procent boven de slotkoers van BG van dinsdag. De waarde van het bod bedraagt zo’n 47 miljard pond, wat neerkomt op 64 miljard euro. De beurswaarde van Shell was op dinsdag 7 april omgerekend ongeveer 185 miljard euro.

Het bod wordt gesteund door de bestuurstop en de commissarissen van BG. Shell denkt de overname in het eerste kwartaal van 2016 helemaal te kunnen afronden. Mededingingsautoriteiten in Europa, Brazilië, China en Australië moeten nog hun goedkeuring geven aan de overname. Ook moet minimaal driekwart van de aandeelhouders BG instemmen met het bod.

Aandeelhouders van BG krijgen een belang van ongeveer 19 procent in Shell bij de overname via de aandelenruil.

Omdat Shell de overname deels met de uitgifte van nieuwe aandelen Shell B betaalt, wil het bedrijf op termijn een aandeleninkoopprogramma starten om overtollig kasgeld naar beleggers terug te sluizen. Afhankelijk van de marktomstandigheden wil Shell tussen 2017 en 2020 voor 25 miljard dollar eigen aandelen gaan inkopen, omgerekend zo'n 23 miljard euro. Dit is wel afhankelijk van de ontwikkeling van olie- en gasprijzen.

De ratio is hierbij dus: Shell biedt deels in contanten en geeft ook nieuwe aandelen uit. Die aandelenuitgifte betekent dat Shell's winst over meer aandelen verdeeld moet worden en dat er per aandeel dus minder winst is. Deze verwatering is in principe negatief voor huidige aandeelhouders van Shell.

Niet heel vreemd is dus dat het aandeel Shell woensdag bij de opening van de beurs 1 procent inleverde.

Vanwege de relatief lage olie- en gasprijzen die de winst momenteel onder druk zetten, wil Shell nu echter niet teveel in contanten betalen. Maar beleggers wordt wel een worst voorgehouden: vanaf 2017 moeten de voordelen van de overname zo groot zijn dat Shell weer geld kan terugsluizen naar aandeelhouders.

Overname BG versterkt positie Shell als gasgigant

Belangrijkste ratio achter de overname is de versterking van Shells positie als een mondiale aardgasproducent. Shell is al zeer actief met ketens waarbij de productie van aardgas uit onder meer diepzeevelden wordt gecombineerd met transportlijnen die vloeibaar aardgas vervoeren per schip (LNG).

Dit mondiale netwerk kan met de overname van BG worden uitgebreid, vooral wat betreft LNG in Brazilië en diepzeeprojecten in Australië. Vanaf 2020 rekent Shell voor deze business op een jaarlijkse operationele kasstroom van 15 tot 20 miljard dollar (14 en 18 milard euro).

De toevoeging van BG zorg naar verwachting voor een toename van de olie- en gasreserves van Shell met 25 procent, ten opzichte van de stand eind 2014. De dagelijkse productie van olie- en gas zal met zo'n 20 procent toenemen.

Shell ziet verder besparingsmogelijkheden van 2,5 miljard pond door de overname, omgerekend ongeveer 3,4 miljard euro. Ook wil Shell tussen 2016 en 2018 voor zo'n 30 miljard dollar aan activiteiten afstoten. Dat komt neer op bijna 28 miljard euro.

Vanaf 2017 moet de overname licht positief bijdragen aan de winst per aandeel van Shell en vanaf 2018 moet er een sterk positieve bijdrage zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl